Kankerpatiënten en hun familie

Wat is radiotherapie? Patiënten en hun familie kunnen hier uitgebreide informatie vinden over radiotherapiebehandelingen in België.

Toegang 

Medische professionals en radiotherapie-oncologie

Als medische professional bent u vertrouwd met het concept radiotherapie. Bezoek deze pagina's voor een benadering vanuit medisch standpunt.

Toegang 

Beleidsmakers in de zorg en radiotherapie-oncologie

Radiotherapie is niet zoals andere medische vakgebieden. Dit onderdeel beschrijft bestaande kwaliteitsinitiatieven en kosteneffectiviteit.  

Toegang

Home > Nieuws

Nieuws

Nieuwe behandeling voor uitgezaaide prostaatkanker

In Gent hebben onderzoekers een nieuwe behandeling ontdekt tegen de uitzaaiing van prostaatkanker. Voordien koos de arts altijd voor een afwachtende houding of onmiddellijke hormoontherapie. Dat laatste brengt veel bijwerkingen met zich mee. Nu blijkt dat ook een gerichte behandeling van de uitzaaiingen met radiotherapie of chirurgie die in toom houden.

De meeste patiënten hebben slechts een klein aantal uitzaaiingen, die gericht behandeld kunnen worden. "Wanneer een patiënt maximum 3 uitzaaiingen heeft, is het mogelijk om met radiotherapie of chirurgie de uitzaaiingen te verkleinen of weg te nemen", zegt prof. dr. Piet Ost van UZ Gent. "Zo kunnen we hormoontherapie uitstellen tot op het moment dat ze echt nodig is." Hormoontherapie zorgt voor heel wat bijwerkingen, zoals vermoeidheid, warmteopwellingen, gewichtstoename en seksuele dysfunctie.
Radiotherapie of chirurgie is een goede optie om hormoontherapie uit te stellen. Dat blijkt uit het onderzoek dat gedurende 3 jaar is uitgevoerd bij 62 patiënten. De helft van de patiënten kreeg geen behandeling, maar wel regelmatige controles om te bepalen wanneer ze een hormoontherapie moesten opstarten. De andere helft kreeg een behandeling met gerichte radiotherapie of chirurgie. Van de patiënten uit de eerste groep, kon minstens de helft 13 maanden verder zonder hormoontherapie. Van de patiënten uit de laatste groep, was dat 21 maanden zonder hormoontherapie en waren er geen bijwerkingen te bespeuren.

Kom op tegen Kanker gaf 432.200 euro om het onderzoek mogelijk te maken. Dankzij de bemoedigende resultaten wordt nog eens 400.000 euro vrijgemaakt voor verder bijkomend onderzoek.

Deze studie kwam tot stand door middel van samenwerking tussen verschillende radiotherapie centra.
Lees de volledige studie hier.
 

19 december 2017

« Terug