Kankerpatiënten en hun familie

Wat is radiotherapie? Patiënten en hun familie kunnen hier uitgebreide informatie vinden over radiotherapiebehandelingen in België.

Toegang 

Medische professionals en radiotherapie-oncologie

Als medische professional bent u vertrouwd met het concept radiotherapie. Bezoek deze pagina's voor een benadering vanuit medisch standpunt.

Toegang 

Beleidsmakers in de zorg en radiotherapie-oncologie

Radiotherapie is niet zoals andere medische vakgebieden. Dit onderdeel beschrijft bestaande kwaliteitsinitiatieven en kosteneffectiviteit.  

Toegang

Home > Nieuws

Nieuws

Radiotherapie: een vaak miskende specialisatie die een hoog technologische vooruitgang kent

Interview met Professor Dirk van Gestel na het BRAVO-symposium 2016

(verschenen in De medische referentie van oktober/november 2016)

Op 1 oktober laatstleden vond te Brussel het BRAVO (Belgian Radiation Oncology Awareness and Visibility Organization)-Symposium plaats. Radiotherapie-oncologie is een medische specialiteit die moet optornen tegen onwetendheid en vooroordelen. Uit een recente enquête blijkt immers dat de algemene perceptie van de radiotherapie bij de Belgische bevolking ver van de realiteit staat.

38% van de ondervraagden vindt radiotherapie eerder onveilig en ook de kennis van de nevenwerkingen op lange termijn is totaal foutief. We vonden Professor Dirk Van Gestel (Diensthoofd Radiotherapie-Oncologie, Institut Jules Bordet, Université Libre de Bruxelles (ULB), Brussel) bereid om de enorme technologische vooruitgang die de radiotherapie kent toe te lichten. Professor Van Gestel pleitte ook voor een correcte terugbetaling van de radiotherapie door het RIZIV. 

Download het complete interview hier (PDF).

09 november 2016

« Terug