Kankerpatiënten en hun familie

Wat is radiotherapie? Patiënten en hun familie kunnen hier uitgebreide informatie vinden over radiotherapiebehandelingen in België.

Toegang 

Medische professionals en radiotherapie-oncologie

Als medische professional bent u vertrouwd met het concept radiotherapie. Bezoek deze pagina's voor een benadering vanuit medisch standpunt.

Toegang 

Beleidsmakers in de zorg en radiotherapie-oncologie

Radiotherapie is niet zoals andere medische vakgebieden. Dit onderdeel beschrijft bestaande kwaliteitsinitiatieven en kosteneffectiviteit.  

Toegang

Home > Nieuws

Nieuws

Radiotherapie vs. chemotherapie bij patiënten met stadium II-teelbalkanker

Radiotherapie geeft betere resultaten dan chemotherapie bij patiënten met een stadium IIa-teelbalkanker. Bij teelbalkanker stadium IIb zijn de resultaten equivalent.

Een grote studie bij patiënten met teelbalkanker toont aan dat radiotherapie efficiënter is dan chemotherapie bij patiënten in een stadium IIa (invasie van kankercellen in één of meer regionale lymfeklieren, die echter kleiner zijn dan 2 cm). Bij patiënten met een seminoom stadium IIa bleef radiotherapie efficiënter dan chemotherapie na correctie voor alle potentiële vertekenende factoren. Bij patiënten met een teelbalkanker stadium IIb was de totale overleving (OS) vergelijkbaar met polychemotherapie en radiotherapie.

Glaser SM et al.: Stage II Testicular Seminoma: Patterns of Care and Survival by Treatment Strategy Clinical Oncology 2016;

DOI: doi.org/10.1016/j.clon.2016.02.008

25 juli 2016

« Terug