Kankerpatiënten en hun familie

Wat is radiotherapie? Patiënten en hun familie kunnen hier uitgebreide informatie vinden over radiotherapiebehandelingen in België.

Toegang 

Medische professionals en radiotherapie-oncologie

Als medische professional bent u vertrouwd met het concept radiotherapie. Bezoek deze pagina's voor een benadering vanuit medisch standpunt.

Toegang 

Beleidsmakers in de zorg en radiotherapie-oncologie

Radiotherapie is niet zoals andere medische vakgebieden. Dit onderdeel beschrijft bestaande kwaliteitsinitiatieven en kosteneffectiviteit.  

Toegang

Home > Nieuws

Nieuws

Video in plaats van anesthesie tijdens radiotherapie bij kinderen met kanker

Radiotherapie is één van de belangrijkste kankerbehandelingen, maar de patiënt moet dan wel minstens een halfuur stil blijven liggen. Voor kinderen, gestreste patiënten en patiënten met claustrofobie kan dat een hele opgave zijn. Artsen geven daarom anxiolytica aan volwassenen en een lichte algemene anesthesie bij kinderen. Dat betekent dan ook dat ze zes uur voor de sessie niet meer mogen eten of drinken.

Catia Aguas, radiotherapeute aan de Cliniques Universitaires Saint Luc à Bruxelles, moest Vladi, een jongen van vier jaar met kanker, behandelen met radiotherapie, maar zijn moeder Irina wou geen anesthesie. Ze is toen op het idee gekomen om een tekenfilm te projecteren op de binnenwand van het tomografietoestel met het projectietoestel achter het hoofd van de jongen, buiten het bereik van de ioniserende stralen.

Dat is het principe van het VLADI-project, het letterwoord voor Video Launching Applied During Irradiation: de videofilm slorpt de aandacht van het kind op zodat het niet beweegt.

Catia Aguas heeft daarna een studie uitgevoerd bij 12 kinderen van 1,5 tot 6 jaar die werden behandeld met radiotherapie. De kinderen werden in twee groepen ingedeeld naargelang ze al dan niet een video mochten bekijken tijdens de radiotherapie. De resultaten waren zeer duidelijk beter met The SpongeBob SquarePants Movie, Cars en Barbie. Voor het opstarten van het project was in 83% van de gevallen anesthesie nodig. Na installatie van de projector was dat nog maar nodig in 33% van de gevallen. De kinderen die naar een video keken, hoefden ook niet herhaaldelijk een anesthesie te ondergaan en waren duidelijk minder angstig.

Het project verbetert het comfort en vermindert de stress van de jonge patiëntjes en hun familie en heeft ook tot gevolg dat de behandeling minder lang duurt: 15 tot 20 minuten in plaats van een uur of langer, waardoor je uiteindelijk besparingen kan doen. Het is bovendien een eenvoudig initiatief. Zo'n projector is goedkoop en kan gemakkelijk worden geïnstalleerd.

De groep van de UCL wil het project nu ook gaan toepassen bij angstige volwassenen en volwassenen met claustrofobie, ongeacht hun ziekte of de complexiteit van de positie tijdens de behandeling, maar uiteraard met een aangepast programma.

(Bron: EurekAlert, Press Release, 7 mei 2017) 

08 juni 2017

« Terug