News article

02 sep, 2019

SBRT Radiotherapie verlengt het leven van palliatieve kankerpatiënten met uitzaaiingen

30 augustus, 2019

Originele persbericht.

Recent meldde de website van VRT News dat de uitgaven voor kankerbehandeling oplopen tot meer dan 1 miljard euro, waarbij een steeds groter deel van de financiering naar immuuntherapie gaat.

Kanker is wereldwijd de tweede doodsoorzaak bij mensen. De belangrijkste vormen van kankerbehandeling zijn chirurgie, radiotherapie, hormoontherapie, chemotherapie en immuuntherapie. Voor immuuntherapie zijn de uitgaven in België op twee jaar tijd vertienvoudigd. Hierdoor neemt immuuntherapie een zeer belangrijk aandeel van het Belgische kankerbudget voor haar rekening, en dit terwijl deze behandeling hoofdzakelijk wordt ingezet bij patiënten die reeds een uitgezaaide tumor hebben. Het budget voor moderne radiotherapie bedraagt slechts de helft van het budget van immuuntherapie, nochtans is radiotherapie een hoeksteenbehandeling in de curatieve aanpak van kanker en speelt ook bij patiënten met een uitgezaaide kanker een bijzonder prominente rol. Vooral het gebruik van stereotactische radiotherapie (SBRT) resulteert bij deze laatste patiëntencategorie in zeer positieve resultaten, zeker wanneer het aantal uitzaaiingen is beperkt tot 5. Belgische universiteiten en onderzoeksgroepen stonden aan de bakermat van het gebruik van SBRT in de behandeling van patiënten met “beperkte” uitzaaiingen. Zo werd in een gerandomiseerde en onafhankelijke studie uit België aangetoond dat bij patiënten met prostaatkanker de noodzaak tot palliatieve therapie kon worden uitgesteld mits het gebruik van SBRT (1). Recent werden ook de resultaten van de “COMET” studie gepubliceerd: patiënten die naast systemische palliatieve behandeling ook d.m.v. SBRT op de uitzaaiingen werden behandeld, leefden gemiddeld 13 maanden langer. Deze zeer positieve tendens was zichtbaar in tal van tumortypes (2). Ook verschillende andere studies hebben de kracht van SBRT in de behandeling van kanker aangetoond. Bovendien, gezien het stimulerend effect van SBRT op het immuunsysteem, zal de combinatie van SBRT en immuuntherapie in de volgende decennia hoogstwaarschijnlijk een belangrijk onderdeel worden van kankerbehandeling. Niettegenstaande deze wetenschappelijk data blijft de terugbetaling van SBRT ondermaats en worden verdere innovaties hierdoor getemperd. In totaal wordt, met een uitgave van 120 miljoen Euro, slechts 7% van het totale kankerbudget aan radiotherapie gespendeerd, terwijl minstens de helft van alle kankerpatiënten radiotherapie nodig heeft. Zonder de werking van immuuntherapie in vraag te willen stellen, willen BeSTRO (Belgian Society for Radiotherapy & Oncology) en BRAVO (Belgian Radiation Oncology Awareness and Visibility Organization) deze discrepantie in terugbetaling onder de aandacht brengen. We verwachten dan ook van de verantwoordelijke beleidsmakers met aandrang meer aandacht en budget voor innovatieve radiotherapie, zeker gezien de positieve impact op overleving, levenskwaliteit én de zeer lage kost. De steeds toenemende wetenschappelijke evidentie, waarin Belgische wetenschappers een belangrijke rol hebben gespeeld, legitimeert deze vraag voor 100%. Daarom is het van primordiaal belang dat beleidsmakers het contact met de radiotherapeut-oncologen intensifiëren.

In conclusie vragen BRAVO en BeSTRO meer aandacht en budget van de overheid voor innovatieve oncologische radiotherapie, die gebaseerd is op uitgebreid wetenschappelijk en klinisch onderzoek en die onlosmakelijk verbonden is met complexe technologie.

  1. Ost P, Reynders D, Decaestecker K, Fonteyne V, Lumen N, De Bruycker A, Lambert B, Delrue L, Bultijnck R, Claeys T, Goetghebeur E, Villeirs G, De Man K, Ameye F, Billiet I, Joniau S, Vanhaverbeke F, De Meerleer G. Surveillance or Metastasis-Directed Therapy for Oligometastatic Prostate Cancer Recurrence: A Prospective, Randomized, Multi center Phase II Trial. J Clin Oncol 2018; 36: 446-453.
  2. Palma DA, Olson R, Harrow S, Gaede S, Louie AV, Haasbeek C, Mulroy L, Lock M, Rodrigues GB, Yaremko BP, Schellenberg D, Ahmad B, Griffioen G, Senthi S, Swami nath A, Kopek N, Liu M, Moore K, Currie S, Bauman GS, Warner A, Senan S. Stereotac tic ablative radiotherapy versus standard of care palliative treatment in patients with oligometastatic cancers (SABR-COMET): a randomized, phase 2, open-label trial. Lan cet. 2019; 393: 2051-2058.

BRAVO is de Belgian Radiation Oncology Awareness and Visibility Organization

Contactpersoon: professor Gert De Meerleer (+32-496408767)

The BeSTRO is the scientific organization of radiation oncology in Belgium. BeSTRO is a non-profit organization in agreement with Belgian law.

Contactpersoon: professor Dirk Van Gestel (+32-475771637)


« Ga terug